Ik ben geregistreerd Tax Assurance Provider en heb toegangcodes

Beste bezoeker,
Deze site wordt niet meer geactualiseerd. Abonnees/leden RTAP kunnen tot 1 juli 2018 nog inloggen en de content van Tax Assurance raadplegen. Daarna is deze website niet meer bereikbaar.

Register en kenniscentrum voor de Tax Assurance Provider

Alice in Blockchains

Eelco van der Enden Door Eelco van der Enden 21 september 2017 Dit artikel delen

Tax Assurance is een mooi vak. Een groot voordeel is dat je meer in de accounting- en consultinghoek zit dan tax. Je bent dus minder afhankelijk van landsgrenzen dan de belastingadviseur. Kennis van lokaal recht is immers zijn of haar forte. De Tax Assurance professional is dus wereldwijd inzetbaar op projecten. Dat maakt écht werken in het buitenland dus een onlosmakelijk verbonden onderdeel van de job. Anders dan onze juridisch ingestelde collega’s zijn wij voor internationale assignments niet afhankelijk van een positie bij een of ander ‘Dutch Desk’. Of een zoveelste internationaal congres over BEPS, VAT of wat de internationale beroepsorganisatie organiseert. Het liefste natuurlijk in een resort met 1200 bedden. Partnerprogramma included.

Technologie is een belangrijk onderdeel van ons vak. Om een voor mij onduidelijke reden noemen wij technologie die ziet op belastingen ‘tax technology’. Ik heb eerlijk gezegd nooit gehoord van ‘treasury technology’, ‘finance technology’, ‘audit technology’, HR technology of ‘governance technology’. Kennelijk is technologie die fiscale processen ondersteunt zo wereldvreemd voor fiscalisten dat we het woord ‘tax’ ervoor moeten zetten. Daar zit dan vaak ook meteen het probleem. Tax technologie wordt door het woord ‘tax’ gezien als iets ‘fiscaals’. Wat het niet is. Een vriend van mij, bedrijfsfiscalist nota bene, schreef onlangs dat het een ramp voor de tax assurance is dat het woord ‘tax’ voor assurance staat. Dat heeft een remmende werking. Daar zou hij best wel eens gelijk in kunnen hebben. Zo vertelde iemand anders mij dat hij in de markt ervaart dat veel fiscalisten technologische innovatie terugbrengen tot de volgende investeringsvraag: investeer ik in mensen of tools? En dan te bedenken dat tools eigenlijk al weer passé zijn en alle grote service providers & techbedrijven bezig zijn met het ontwikkelen van geïntegreerde data- en communicatieplatforms.

Mijn laatste omzwervingen de afgelopen drie weken brachten mij achtereenvolgens in Johannesburg, Dublin, Baku en nu Barcelona. Met collega’s van Microsoft deden we workshops over ‘Digital Tax Administrations’. Wat daar vooral interessant bij was, is de steun die dit soort projecten krijgen van het bedrijfsleven. Hoe digitaler de communicatie en controle gaat verlopen, hoe gemakkelijker het allemaal wordt. En dan kom je op een gegeven moment onvermijdelijk op ‘Blockchain’. De nieuwe Haarlemmer Olie voor al uw problemen. Als je eerst duidelijk hebt gemaakt dat Blockchain niet het zelfde is als Bitcoin of andere crypto currency, moet je uitleggen dat alleen een ‘tool’ (wat Blockchain ook niet is) de organisatie niet efficiënter gaat maken. En dat nu is de essentie van het verkeerde denken. Mensen bij belastingdiensten en bedrijven denken dat een ‘tool’ of technologie serieuze veranderingen in de organisatiestructuur overbodig maken. ‘Investeer ik in mensen of in ‘tools’? Men zit gevangen in de eigen organisatiestructuur. Het bestaand businessmodel is heilig. We denken nog steeds in de silo’s van de business units of afdelingen BTW, transfer pricing, international tax et cetera. We denken nog steeds niet in datavalidatie en data system valorisatie. We zijn vastgeketend aan de oude fiscale wereld die we kennen. Alice in Blockchains. Naast budget is change management de grootste uitdaging voor de fiscale wereld.

Reageer

Blog Archief

Volg Tax Assurance

Ontvang de nieuwsbrief

Tax Assurance

is een initiatief van
Stichting RTAP en Domus Editoria