Ik ben geregistreerd Tax Assurance Provider en heb toegangcodes

Beste bezoeker,
Deze site wordt niet meer geactualiseerd. Abonnees/leden RTAP kunnen tot 1 juli 2018 nog inloggen en de content van Tax Assurance raadplegen. Daarna is deze website niet meer bereikbaar.

Register en kenniscentrum voor de Tax Assurance Provider

Alors on danse

Eelco van der Enden Door Eelco van der Enden 28 augustus 2013 Dit artikel delen

Toen ik nog in een corporate-omgeving werkte schepten een collega en ik er altijd een groot genoegen in onze juristen op de kast te jagen. Bij grotere fiscale herstructureringen of fiscaalgedreven transacties* benaderden wij de baas van legal ‘heb je voor ons een standaard overnameovereenkomst?’. De reactie was iedere keer weer dezelfde, tot ons grote genoegen…’Er bestaan geen standaardovereenkomsten! Het hangt helemaal van de feiten af hoe die overeenkomst eruit moet zien’. Vanzelfsprekend zeiden wij dan dat hij aan job protection deed, wat kan er nou moeilijk zijn aan een papieren afspraak? Weet je wel hoeveel mensen er rechten studeren, dat kan toch iedereen? Als er geen standaardovereenkomst is, waarom is er dan een modellenboek? De btw- chef kregen we altijd op de kast door te stellen, het liefst in bijzijn van de CFO, dat er geen echte btw-issues waren want btw is immers gewoon een ‘overlopende post’. Dit lokte altijd dezelfde reactie uit ‘ja maar er gaat veel meer cash om in btw dan in Vpb! De btw-risico’s zijn veel groter en kunnen een hele grote impact maken hoor!’ Kansloze missie. Calimero keek geamuseerd toe en deed hem een naar onze gevederde vriend genoemd complex cadeau.

Maar wie wind zaait zal storm oogsten! Thans ben ik het slachtoffer van al dan niet als scherts bedoelde vragen van collega’s en anderen. ‘Heb je voor mij een standaard fiscale strategie?’ of ‘wat doen andere bedrijven?’ Of deze: ‘we moeten een fiscale strategie op papier zetten want we vallen onder horizontaal toezicht’. ‘Kun je een concept fiscale strategie maken voor bedrijf X maar je mag niet meer dan 2 uur schrijven en de klant heeft geen behoefte aan een gesprek’.
Ik geef het meteen toe ...het zijn maar belastingen en we moeten onszelf niet belangrijker maken dan we zijn. Maar amai zeg! Dit nijgt naar nihilisme of zelfs fiscaal dadaïsme. Was het dogma rondom tax control frameworks niet ‘ieder bedrijf is anders, dus bestaat er geen ‘standaard TCF’. Is de fiscale strategie daar geen onderdeel van en dus per definitie bedrijfsspecifiek? Inderdaad, er zijn publicaties over wat fiscale strategie is en welke bouwstenen het dient te bevatten (net als voor het TCF) maar inhoudelijk is het wel degelijk bedrijfsspecifiek. De fiscale strategie is waarschijnlijk het belangrijkste document voor de fiscale functie. Het geeft zijn ‘raison d’être’ aan, het is de ziel van de fiscale onderneming, de spiegel waarin dagelijks gekeken wordt, de lat waarlangs gemeten wordt, het magnetisch noorden waarop gekoerst wordt.

De onvolwassenheid van de fiscale functie komt het best tot uiting door de wijze waarop men de fiscale strategie benadert. Als operationele invuloefening. Neerbuigend en gekscherend wordt er gesproken over fiscale strategie. Wat levert het op? Tsja…echt nadenken over waarden en normen, beheersing en doelstellingen kan redelijk lastig zijn in een vakgebied dat tot voor kort het domein was van juridische puristen, product-verkopers en spreadsheet-ridders.
En dan ga ik maar niet in op de code-Tabaksblat. Hoeveel audit committees zouden daadwerkelijk uitvoering geven aan de ‘best practices’ rondom fiscaliteit?

We dansen gewoon verder als voorheen …

Ik heb ondertussen een eierdop op mijn hoofd gezet.

 


* Jaja... in mijn tijd bestonden die echt! Ik heb begrepen uit de kranten dat die nu bijna zijn uitgestorven en alle fiscalisten maatschappelijk betrokken zijn geworden.

Reageer

Blog Archief

Volg Tax Assurance

Ontvang de nieuwsbrief

Tax Assurance

is een initiatief van
Stichting RTAP en Domus Editoria