Ik ben geregistreerd Tax Assurance Provider en heb toegangcodes

Beste bezoeker,
Deze site wordt niet meer geactualiseerd. Abonnees/leden RTAP kunnen tot 1 juli 2018 nog inloggen en de content van Tax Assurance raadplegen. Daarna is deze website niet meer bereikbaar.

Register en kenniscentrum voor de Tax Assurance Provider

Beleefd per decreet

Eelco van der Enden Door Eelco van der Enden 12 maart 2014 Dit artikel delen

Vandaag had ik een interessant gesprek met een kennis. Nu ja, met hem heb ik altijd goede gesprekken dus dat is niet zo bijzonder. Maar dit keer ging het over ‘respect’, en het was heel lang geleden dat we daar over gesproken hadden. Waar is de tijd gebleven dat we het over horizontaal toezicht hadden, een systeem gebaseerd op transparantie vertrouwen en wederzijds respect?  Over dat laatste wordt eigenlijk niet meer gesproken...in Nederland. Mensen, mensen wat mogen we ons toch gelukkig prijzen dat we in Nederland werken en/of wonen. Respect voor elkaar en elkaars (afwijkende) standpunten zijn welhaast een automatisme.  Je slaat iemand niet voor zijn muil als je het niet met hem of haar eens bent. Behalve dan als je een ongecontroleerde randdebiel bent die onder de pillen en drank een wedstrijd van zijn ‘zogenaamde’ club gaat bezoeken. Maar dat zijn uitzonderingen. Hooligans zijn van alle tijden maar zijn niet de maat. Jammer genoeg staan we bij dit Nederlandse automatisme,  ja voorrecht, eigenlijk alleen maar stil als ergens de boel in de fik gaat. Oekraïne, Noord-Korea, fundamentalistische staten…en dan nog alleen als het onze economische belangen niet te veel schaadt. ‘Mais allez bon, Wir sind Realpolitiker’ en de schoorsteen moet roken. En dat is op zich niet erg. De Nederlandse samenleving kan wel een litertje of wat realiteitszin gebruiken met betrekking tot de eigen positie in de wereld. Neen, we zijn niet meer belangrijk. Ja, we zitten internationaal op het niveau Denemarken en Oostenrijk. Ik vraag me af of België ons diplomatiek niet ingehaald heeft… Maar de vraag stellen is gelijk aan hem beantwoorden.

Hoe kwamen mijn kennis en ik op dit gesprek? Ik kwam net terug van een sessie met de Tsjechische belastingdienst. ‘To set the scene’  kreeg ik een korte inleiding  ‘formeel Tsjechisch belastingrecht’. Een bepaling in hun General Tax Act (zeg maar AWR) stelt dat ‘tax officials must be polite’. Belastingambtenaren moeten beleefd zijn. Ziet u zo’n artikel al in de AWR? Beleefd zijn per decreet! Wij kunnen ons dat niet voorstellen toch? De Nederlandse belastingdienstmedewerkers zijn buitengewoon bekwaam, maar bovenal zeer voorkomend en plezierig in de omgang. ‘We can agree to disagree’.  ‘And we do’, zoals we allemaal weten. Maar respectvol is de relatie altijd. Althans is mijn ervaring.

Toen ik vroeg of er ook een regel was die voorschreef dat belastingplichtigen beleefd moeten zijn tegen belastingambtenaren werd het stil. Ik kreeg een blik van zes Tsjechische ambtenaren die om zich heen keken of er een verborgen camera geïnstalleerd was. Ehhh…. Ja, maar kennelijk was de lobby van het bedrijfsleven goed genoeg om 20 jaar geleden dit ingevoerd te krijgen. ‘Bedrijfsleven’ vroeg ik mij af. Hoezo, wat schieten die hier mee op als er geen sprake is van reciprociteit? Respect kun je niet afdwingen ‘by  law’. Recht op respect heeft iedereen. Dat is wat mij betreft een universeel recht van de mens. Ja, zelfs voor belastingambtenaren en belastingplichtigen!

Enfin, laten we ontzettend blij zijn met wat we hebben en het voorrecht dat we het niet met elkaar eens kunnen zijn zonder geïntimideerd te worden, in elkaar geslagen of beschimpt. Dat is respect voor elkaar hebben. Dat is weer wat anders dan ‘houden van’. Dat gaat weer een stapje verder. Daar hadden we het ook over. Het wordt immers lente, ziet u.

Reageer

Blog Archief

Volg Tax Assurance

Ontvang de nieuwsbrief

Tax Assurance

is een initiatief van
Stichting RTAP en Domus Editoria