Ik ben geregistreerd Tax Assurance Provider en heb toegangcodes

Beste bezoeker,
Deze site wordt niet meer geactualiseerd. Abonnees/leden RTAP kunnen tot 1 juli 2018 nog inloggen en de content van Tax Assurance raadplegen. Daarna is deze website niet meer bereikbaar.

Register en kenniscentrum voor de Tax Assurance Provider

Brutally honest

Eelco van der Enden Door Eelco van der Enden 15 januari 2015 Dit artikel delen

Een tijdje terug was ik spreker op een conferentie in Parijs. De conferentie was georganiseerd ten behoeve van vastgoedfondsen. Het onderwerp waar ik over mocht spreken was compliance. Compliance in brede zin en fiscale in het bijzonder. Na enige waarnemingen te hebben gedeeld die het algemene toezichtlandschap raken, daalden we af naar de rol van de verantwoordelijke operationele managers in het compliance proces. Zonder aanzien des persoons was iedereen van mening dat de wereld de afgelopen jaren enorm was veranderd en dat met name media-aandacht de belangrijkste drijfveer voor de toegenomen aandacht voor compliance was. Transparantie en publieke verantwoording, voorheen relatief onbekende begrippen, nopen tot een herbronning van beleid en het aanpassen van werkprocessen.

Aangezien tegenwoordig alles altijd ‘praktisch’ moet zijn, moest ik van de organisatie ook met ‘praktische tips’ komen hoe met deze veranderingen om te gaan. Enfin, ik kwam met (in mijn ogen) 10 praktische tips waarvan de laatste was:

  • Be honest with yourself.

Het ziet op zelfreflectie. Of het nu gaat over discussies over ‘in control’,  ‘tone at the top’ of ‘fair share’. We weten diep in ons hart allemaal of we iets goed doen of niet. Het gaat fout als we onszelf voorliegen. ‘Het valt wel mee’, ‘ze vragen er toch niet naar’, ‘anderen doen het ook zo’ of ‘volgens mij kan het wel’ terwijl we diep in ons hart weten dat het eigenlijk niet kan.

Die ‘eerlijkheid naar jezelf toe’ wordt steeds belangrijker. We moeten ervan uitgaan dat alles in het publieke domein beschikbaar is. Was Möller als commissaris van de AFM echt eerlijk tegen zichzelf toen hij dacht dat hij die rol kon combineren met die van toezichthouder van een op de Britse Maagdeneilanden gevestigd beleggingsvehikel waar hij zelf nota bene in belegd had? De wens te behouden wat men kent is vaak gedragsbepalend. Perceptie wordt waarheid.

Ook in onze eigen fiscale wereld komen we dit tegen. We zijn niet altijd eerlijk naar onszelf toe om gevestigde belangen te behouden. Om toch vooral niet te veranderen. Om het spel dat we zo goed kennen, met de spelers die we zo goed kennen, te kunnen blijven spelen.

  • Ik ben in control, ik heb geen problemen.
  • Het Nederlandse ruling beleid is het beste van Europa.
  • Wettelijk kan het.
  • Het is een kwestie van materialiteit.

Als we echt eerlijk zijn naar onszelf, dan weten we dat moeten veranderen, innoveren en investeren. Dat geld voor compliancemanagers, toezichthouders, adviseurs en accountants. Daar kan geen rapport van de Algemene Rekenkamer tegenop.

Reageer

Blog Archief

Volg Tax Assurance

Ontvang de nieuwsbrief

Tax Assurance

is een initiatief van
Stichting RTAP en Domus Editoria