Ik ben geregistreerd Tax Assurance Provider en heb toegangcodes

Beste bezoeker,
Deze site wordt niet meer geactualiseerd. Abonnees/leden RTAP kunnen tot 1 juli 2018 nog inloggen en de content van Tax Assurance raadplegen. Daarna is deze website niet meer bereikbaar.

Register en kenniscentrum voor de Tax Assurance Provider

De self-fulfilling prophecy doorbroken

Jan Zweekhorst Door Jan Zweekhorst 4 juni 2014 Dit artikel delen

De afgelopen maanden hoor je steeds vaker het geluid dat horizontaal toezicht op sterven na dood is. Zelfs voorstanders vragen zich soms hardop af: “Waarom is het zo stil rondom horizontaal toezicht?” Ik beantwoord die laatste vraag altijd met de opmerking dat men zelf bepaalt wat horizontaal toezicht in de eigen omgeving, onderneming of relatiekring doet. Maar als steeds meer mensen gaan roepen dat het niet goed gaat ontstaat er langzaam een self-fulfilling prophecy.Die negatieve geluiden werden versterkt door de uitleg aan het belastingplan 2014: “Waar is de gewenste passage over horizontaal toezicht?”

Hoe kan het toch dat elders in de wereld men met grote belangstelling naar de proeftuin horizontaal toezicht kijkt en steeds vaker het concept omarmt, terwijl we in Nederland het gevoel hebben dat het wegglijdt. Langzaam komen de geluiden naar boven dat het vertrouwen blijkbaar te veel gevraagd is voor de markt.

Maar dan zijn er de eerste resultaten van het Meta Toezicht (presentatie HT-platform) in het segment van de fiscale dienstverleners. Welk beeld kunnen we daar in lezen? De steekproef Ondernemingen 2012 is helemaal afgerond en ook de Steekproef Ondernemingen 2013 voor het segment Horizontaal Toezicht is bijna afgerond. Welke conclusies komen daaruit?

Uit de meerjarenvergelijking van de steekproef Ondernemingen blijkt dat 60% van de aangiften de kwalificatie ‘juist en volledig’ krijgt. In 2012 was dat precies 62%. Voor de aangiften in het horizontaal toezicht was het 68%. Weliswaar beter maar niet schokkend. Echter, de tussenstand in 2013 geeft voor alle aangiften wederom 62% en voor de aangiften in het horizontaal toezicht 88%. Kortom horizontaal-toezichtaangiften scoren beter.

Als we naar de uitkomsten van de kwaliteit van de winstaangifte kijken is het beeld nog veel beter. Voor alle aangiften zien we dan 80% het predicaat ‘goed’ krijgen terwijl dat in de populatie horizontaal-toezichtaangiften 100%(!) is. Ook het gedrag van fiscale dienstverleners in de groep die de horizontaal-toezichtaangiften inleveren is positiever dan in de gehele populatie (94% t.o.v. 71%). Bij de cliënten 86% om 60%.

Was er dan helemaal geen negatief aanknopingspunt in deze eerste evaluatie? Enig minpuntje is dat slechts 94% van de fiscaal dienstverleners positief staat tegenover belastingheffing. De andere 6% scoort hier neutraal. Bij de niet in het horizontaal toezicht werkende dienstverleners is dat 26% en scoort 4% zelfs negatief.

Al het zaaiwerk de afgelopen jaren lijkt dus duidelijk niet voor niets. De aantallen aangiften in het horizontaal toezicht (nu al meer dan 100.000) groeien nu snel en het vertrouwen dat de belastingdienst heeft in de diensterveleners en hun relaties is zichtbaar gerechtvaardigd. De belastingdienst kan derhalve met een gerust hart door gaan op deze gecontroleerde weg waarbij men de inzet van mankracht met een gerust hart kan laten verschuiven naar verticaal toezicht. Het wordt tijd dat de gebruikers, de belastingdienst en ook de ondernemers in het horizontaal toezicht de positieve effecten meer onder de aandacht brengen. Dan zal de self-fulfilling prophecy dit keer niet uitkomen.

 

 

 

 

 

 

Reageer

Blog Archief

Volg Tax Assurance

Ontvang de nieuwsbrief

Tax Assurance

is een initiatief van
Stichting RTAP en Domus Editoria