Ik ben geregistreerd Tax Assurance Provider en heb toegangcodes

Beste bezoeker,
Deze site wordt niet meer geactualiseerd. Abonnees/leden RTAP kunnen tot 1 juli 2018 nog inloggen en de content van Tax Assurance raadplegen. Daarna is deze website niet meer bereikbaar.

Register en kenniscentrum voor de Tax Assurance Provider

Draaikonten

Eelco van der Enden Door Eelco van der Enden 14 december 2016 Dit artikel delen

Daar moest ik aan denken toen ik afgelopen dagen twee berichten las over de Nederlandse houding ten opzichte van Europese fiscale voorstellen. Draaikonten. De geweldige langspeler van Koot & Bie. De persiflage op de parlementaire enquête naar het RSV-drama. ‘Daar weet ik niets van. Dat is van voor mijn tijd , of van na mijn tijd. En als het tijdens mijn tijd is gebeurd dan ben ik het vergeten’. Alles wat krom is recht lullen. Het is van alle tijden en overal.

Wat is het geval? De regering is tegen de introductie van een CCTB en CCCTB. Het Europese initiatief om in twee fasen te komen tot een meer geharmoniseerde winstbelasting in de EU. Daarnaast heeft de regering bij monde van minister Dijsselbloem aangegeven de Europese anti-ontgaansvoorstellen in …. 2024 te willen invoeren. De rest van Europa mikt op 2019.
Laten we met de eerste beginnen. Voordat de voorstellen gepubliceerd waren, was VNO-NCW al vrij uitgesproken tegen de invoering van een CCCTB. Voornaamste reden is dat men fiscaal wil kunnen blijven concurreren met andere landen. Tevens zou er nogal wat werkgelegenheid op het spel staan als wij ons voor internationaal opererend bedrijfsleven gunstige fiscale regime zouden weggeven. Het zal niemand verbazen dat vanuit de belastingadvieswereld een zelfde geluid viel te horen. En daar is op zich natuurlijk helemaal niets mis mee. Een beetje het verhaal van het uitnodigen van de kalkoen voor Kerstmis. Die zal daar ook niet heel blij van worden. NGO’s waren dan weer voor. Die vinden dat het maar eens afgelopen moet zijn met een systeem dat er volgens hen feitelijk op neerkomt dat landen gewoon geld van elkaar willen kunnen blijven stelen. Interessant is de visie van het Europese bedrijfsleven in dezen. Een rondje langs de velden leerde dat grote Franse, Duitse, Nederlandse, Italiaanse en Engelse bedrijven in meerderheid niet negatief tegenover het CCCTB-concept staan.

Des te opmerkelijker dat de regering het voorstel resoluut naar de vuilbak verwees. ‘Wij willen vasthouden aan onze fiscale soevereiniteit en er is veel werkgelegenheid mee gemoeid’, is het standpunt. In lijn met NOB en VNO dus. De vraag die ik had was of dit vanuit een diplomatiek oogpunt een handige zet is. Dit omdat één van de argumenten tegen CCCTB is dat de OECD en EU al met maatregelen gekomen zijn tegen belastingontwijking. Waarom dus nog een CCCTB? Terechte vraag zou ik menen, maar de geloofwaardigheid van het argument wordt enigszins tenietgedaan door de invoering van deze maatregelen in …. 2024! ‘Dan weten we wat de effecten zijn van mogelijke aanpassingen van de Trump-legislatuur in Amerikaanse belastingwetgeving. Anders worden wij misschien gedwongen winsten te belasten waar wij feitelijk geen recht op hebben’, zo klonk het uit Dijsselbloems mond. Hadden we het niet juist over onze fiscale soevereiniteit? Als dat geld hier niets te zoeken heeft, wat doet het dan hier? Leg je nu niet juist de nadruk op het feit dat je een belastingparadijs bent? Oei, niet zo handig denk ik dan. Het kostenbesparende argument voor het bedrijfsleven werd niet echt meegewogen. In Brussel reageerde verschillende mensen verbaasd. Was dit dezelfde Dijselbloem die tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de EU nog transparantie en anti-ontgaanstaal orakelde?

Ik denk dat de Nederlandse fiscale politiek helemaal geen verandering wil. Dit is het zoveelste voorbeeld na allerlei commissies, onderzoeksrapporten naar effectiviteit en wat hebben we nog meer gehad. Dat is wat mij betreft geen probleem hoor. Maar zeg het gewoon een keer. Dat bespaart ons zo veel tijd en kosten. Hoeven we niet meer ingewikkeld te doen met commissies en onderzoeksrapporten. Voorstellen worden afgewezen of uitgesteld. Negatieve rapporten worden gepresenteerd als positieve ondersteuning voor huidig beleid. Draaikonten dus.

Reageer

Blog Archief

Volg Tax Assurance

Ontvang de nieuwsbrief

Tax Assurance

is een initiatief van
Stichting RTAP en Domus Editoria