Ik ben geregistreerd Tax Assurance Provider en heb toegangcodes

Beste bezoeker,
Deze site wordt niet meer geactualiseerd. Abonnees/leden RTAP kunnen tot 1 juli 2018 nog inloggen en de content van Tax Assurance raadplegen. Daarna is deze website niet meer bereikbaar.

Register en kenniscentrum voor de Tax Assurance Provider

Einde of begin?

Eelco van der Enden Door Eelco van der Enden 15 januari 2018 Dit artikel delen

Het Vakblad Tax Assurance is ten einde. Reden voor het stopzetten van het blad is niet het gebrek aan lezers maar het gebrek aan betalende abonnees. Dat is niet typisch voor het Vakblad maar een fenomeen dat alle geschreven media treft. We zullen dus op zoek moeten naar een nieuw verdienmodel om u op de hoogte te houden van al hetgeen dat fiscaliteit raakt buiten fiscale wetgeving ‘as such’. Dat daar behoefte aan is staat buiten kijf. We zien steeds meer niet fiscale regelgeving en ‘soft law’-instrumenten die bepaald fiscaal gedrag moeten aan- of ontmoedigen. Daarbij dienen we de technologische revolutie die thans plaatsvindt niet te vergeten. De impact van technologie op fiscale compliance en controle is gigantisch. Het Vakblad voorzag daarin. En daarin zat wellicht de Achilleshiel van het Vakblad. De Nederlandse fiscale wereld is over het algemeen niet erg veranderingsgezind. Het aantal fiscale wetenschappers dat zich bijvoorbeeld bezighoudt met internationale ontwikkelingen op het vlak van compliance en technologie is op één hand te tellen. En de meeste daarvan zaten overigens in de redactie van het Vakblad.

Hier schuilt een groot gevaar in voor de hele Nederlandse fiscale praktijk: adviseurs, bedrijfsfiscalisten, Belastingdienst en wetenschap. Er dreigt een disconnectie met internationale ontwikkelingen. Er is een gebrek aan urgentie als het gaat over transformatie naar fiscale beheersingsmodellen. We willen problemen vooral zelf oplossen, ook al hebben we er geen verstand van. Als we dan toch ‘hulp’ van buiten vragen, dan in de vorm van ‘een tooltje’. En het mag vooral niets kosten. Een fundamentele herbezinning van de fiscale (handhavings)strategie waarbij internationale trends worden meegenomen en ontwikkelingen in accounting- en audit richtlijnen beschouwd, vindt zelden of nooit plaats. Voor een gedegen analyse van een ‘technology enabled compliancefunctie’ is geen budget. Houtje-touwtje-projecten te over. Hou het vooral klein. In zo’n cultuur is het mogelijk dat sommige adviseurs de grootst mogelijk onzin kunnen verkopen als het gaat over begrippen als ‘monitoring’, ‘in control’ of ‘assurance’. Dat heeft dan ook weer gevolgen voor de perceptie van bedrijfsfiscalisten op technologie en transformatie. En de Belastingdienst, die het aankijkt en steeds meer zijn geloof verliest in de Nederlandse variant van cooperative compliance. Wat gaat er nu eigenlijk anders, behalve dat we minder controleren?

De grote technologiebedrijven zijn klaar om de fiscale markt te betreden. Geautomatiseerde (cloud based)-systemen die via flexibele interfaces multi-RP-systemen kunnen koppelen waarbij artificial inteligence de unstructured data analyseert op local compliance. Zij zijn er klaar voor. U ook?

De impact voor de fiscale beroepsbeoefenaren zal gigantisch zijn. En denken wij echt dat we die transformatie aankunnen met een cursus van twee dagdelen bij de NOB, vier avondcolleges in Rotterdam of een postdoctorale opleiding in Tilburg… Nee dus. En daarom zijn wij ons aan het herbezinnen hoe het Vakblad internationaler en digitaler kan worden voortgezet.

Beste Eelco,

Dat is mij uit het hart gegrepen!

Hartelijke groet,

Willem Veldhuizen


Willem Veldhuizen op 15 januari 2018 om 12:24u

Reageer

Blog Archief

Volg Tax Assurance

Ontvang de nieuwsbrief

Tax Assurance

is een initiatief van
Stichting RTAP en Domus Editoria