Ik ben geregistreerd Tax Assurance Provider en heb toegangcodes

Beste bezoeker,
Deze site wordt niet meer geactualiseerd. Abonnees/leden RTAP kunnen tot 1 juli 2018 nog inloggen en de content van Tax Assurance raadplegen. Daarna is deze website niet meer bereikbaar.

Register en kenniscentrum voor de Tax Assurance Provider

‘En Pierre! Wat hebben zij gewonnen….?????’

Eelco van der Enden Door Eelco van der Enden 4 november 2015 Dit artikel delen

‘Wedden dat alle betrokkenen bij de NOB net zo verbaasd zijn over dit bericht als ik. Ik zal het ze eens vragen.’ Zo eindige mijn vorige column naar aanleiding van het bericht dat de directie van de Belastingdienst en het bestuur van de VLB (belangenbehartiger van een groep accountantskantoren) elk zes jonge talenten hadden afgevaardigd om met HT-verbetervoorstellen te komen. Welnu die verbetervoorstellen waren de volgende:

 • Vergroot de geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van HT.
 • Maak duidelijke regels voor ‘vooroverleg’.
 • Leg vast welke service de HT-ondernemer van de Belastingdienst mag verwachten.
 • Verleen meer service aan de HT-ondernemer dan aan de niet-HT-ondernemer.
 • Maak een HT-certificaat.
 • Vergroot de tegenstelling tussen de toezichtvormen van HT en VT (Verticaal Toezicht).
 • Verbeter de communicatie over HT.

En ik kan bevestigen dat ik de weddenschap gewonnen heb. Bij de NOB waren ze net zo verbaasd als ik. Was dit niet immers een trendbreuk met huidige denken van de Belastingdienst?

Maar ik schreef ook: ‘De VLB en de directie van de Belastingdienst gaan nu op bestuurlijk niveau overleggen hoe de HT-verbetervoorstellen nader in te vullen. Benieuwd of hier wat concreets uit komt of dat dit een goedwillend initiatief geweest blijkt te zijn van een niet gemandateerd gremium. In dat geval horen we er waarschijnlijk niets meer van.’

Vandaag verscheen een nieuw persbericht van de VLB en Belastingdienst. De ‘jonge talenten’ uit de werkgroep zijn nu overigens ‘jonge professionals’ geworden. Deze ‘demotie’  past helemaal in de ontmanteling van het initiatief. Er is weinig tot niets van de voorstellen over gebleven. ‘L’etat c’est moi’ sprak de Zonnekoning reeds. Zo ook moeten de directies van de Belastingdienst en VLB gedacht hebben.

De onderwerpen die in ieder geval nadere uitwerking verdienen zijn:

 • Onderzoeken in hoeverre concentratie van deelprocessen bij de Belastingdienst kan bijdragen aan het vergroten van de robuustheid van het HT
 • Positief framen van HT
 • Toelichten / verduidelijken van de verschillen tussen horizontaal en verticaal toezicht

Wat het niet gehaald heeft:

 • Het door of samen met de Belastingdienst certificeren van HT.
 • Het op voorhand op basis van kwantitatieve normen beperken van het vooroverleg. Het beheersen van het vooroverleg moet op een andere wijze vorm krijgen.
 • Het instellen van systeemonderzoeken bij FD’s in plaats van onderzoek naar de kwaliteit van HT aangiften via de steekproef. Uitvoeren van dit onderdeel van metatoezicht is een invulling van de noodzakelijke reality checks.

Dat ze hier het woord metatoezicht nog durven te gebruiken, dacht ik stilletjes. Allez bon, laat ik hier niet in details treden maar me tot de hoofdlijnen beperken. Er verandert dus niets. En gelukkig maar. Anders hadden de NOB, SRA en vooral ik toch wel in ons hemd gestaan. Maar vragen blijven. De twaalf ‘jonge talenten’ zullen toch niet ‘umsonst’ met hun aanbevelingen gekomen zijn. Wat zijn de argumenten van de directie van de VLB en Belastingdienst om te bepalen welke onderwerpen ‘wel nadere uitwerking verdienen’, maar bovenal welke niet en waarom niet? HT blijft een eenzijdig door de Belastingdienst te verklaren fenomeen met het bijbehorende hoera- en klapcircus, in dit geval gefaciliteerd door de VLB. Zou men daar erg in hebben?

De meesten van ons halen ondertussen hun schouders op en geloven het allemaal wel. ‘Dat je je er nog druk om maakt’, krijg ik vaak te horen. Ik ben overigens voor mijn praktijk nog op zoek naar jonge talenten met een positieve kritische blik, gevoel voor compliance, audit en technologie. Rebels niet conformistisch gedrag is een pré. Kent u er nog een paar voor me?

Reageer

Blog Archief

Volg Tax Assurance

Ontvang de nieuwsbrief

Tax Assurance

is een initiatief van
Stichting RTAP en Domus Editoria