Ik ben geregistreerd Tax Assurance Provider en heb toegangcodes

Beste bezoeker,
Deze site wordt niet meer geactualiseerd. Abonnees/leden RTAP kunnen tot 1 juli 2018 nog inloggen en de content van Tax Assurance raadplegen. Daarna is deze website niet meer bereikbaar.

Register en kenniscentrum voor de Tax Assurance Provider

Fiscale strategie

Eelco van der Enden Door Eelco van der Enden 12 maart 2015 Dit artikel delen

Het komt wel eens ter sprake, zo af en toe, ‘fiscale strategie’. Ook bij mij op kantoor. Dan wordt er een beetje gelachen. Echt serieus wordt het onderwerp niet genomen door fiscalisten. Een stuk dat op papier wordt gezet ‘voor de fiscus’. Of op het laatste moment zo vlak voor de afsluiting van de jaarrekening wordt opgesteld omdat de controlerende accountant er naar vraagt, al dan niet op instigatie van de fiscaal specialist van zijn kantoor die hij meeneemt als ‘subject matter expert’. ‘Heb jij voor mij een voorbeeld van een fiscale strategie’? Een vraag die ik vaker krijg in februari/maart dan gedurende de rest van het jaar.

Bij documenten over fiscale strategie, kom ik veel gemeenplaatsen tegen. ‘Optimalisatie van de fiscale positie binnen de grenzen van de wet’, of: ‘De fiscale afdeling draagt zorg voor de fiscale compliance en handelt binnen de kaders van de geest van de wet’, en: ‘Daar waar mogelijk optimaliseren wij de fiscale positie, rekening houdend met de belangen van alle stakeholders’. Document klaar. Elektronisch opslaan en in een map ‘fiscale strategie’ en het weer tevoorschijn halen als iemand er naar vraagt. De Board en Raad van Commissarissen zijn over het algemeen toch niet geïnteresseerd. Laten we eerlijk zijn.

Het leeft niet echt hé, fiscale strategie. We weten niet wat we er mee aan moeten. Wat is het precies? En als we het op papier zetten wat moeten we er dan mee? Een beetje een verloren hype vanuit 2005-2008, de periode waarin horizontaal toezicht werd geïntroduceerd.

Fiscale afdelingen, belastingadviseurs en medewerkers van de Belastingdienst zijn over het algemeen operationeel gedreven. Er moet ‘geproduceerd’ worden. Daar heb je geen visie voor nodig of slap gelul over de missie en doelstellingen van de fiscale afdeling. Effectieve belastingdruk in een jaarrekening is tastbaar, een aangifte kun je vastpakken, transfer pricing documentatie is concreet….. Strategie niet.
Bovendien komen we er met de accountant en zijn materialiteitsdenken toch altijd wel uit. Hij kijkt toch alleen maar naar de vennootschapsbelasting. Ook de Belastingdienst. In ons open fiscale stelsel lossen we aan de keukentafel veel misverstanden als heren en dames onder elkaar op. We regelen van te voren bepaalde posities die we later extra comptabel verantwoorden in de aangifte. De operationele kant van belastingen kunnen we managen. Strategie is niet tastbaar.

En dan plotseling is daar belangstelling voor belastingen vanuit de pers . Het ‘fiscaal cordon sanitaire’ bedrijfsfiscalist-belastingdienst-adviseur doorbroken. Men wil weten waarom bepaalde zaken fiscaal mogelijk zijn. De drijfveren van het fiscale gedrag worden plotseling uitvergroot. Inderdaad, men wil meer weten over de fiscale strategie van de onderneming. En dan blijkt dat we op die vraag niet echt voorbereid zijn omdat we belastingen zien als kostenpost. De fiscale strategie leeft niet in de onderneming en is een obligaat stuk voor de Belastingdienst of accountant. De afdeling public relations of corporate communications is niet aangehaakt. Hoe verklaar ik fiscaal kostenbesparend denken in de context van onze corporate social responibility strategy als er naar gevraagd wordt door niet fiscaal operationeel geïnteresseerden….

Jeffrey Owens (director Centre for tax policy en administration van de EOCD) zei in 2004 ‘tax is where the environment was 10 years ago’. Nu ruim 10 jaar later durf ik te zeggen ‘tax is where the environment was 20 years ago’. We zien het nog steeds als een kostenpost die we operationeel en niet strategisch moeten benaderen. We moeten onze fiscale strategie serieus nemen, anders doet de samenleving het straks voor ons.

Reageer

Blog Archief

Volg Tax Assurance

Ontvang de nieuwsbrief

Tax Assurance

is een initiatief van
Stichting RTAP en Domus Editoria