Ik ben geregistreerd Tax Assurance Provider en heb toegangcodes

Beste bezoeker,
Deze site wordt niet meer geactualiseerd. Abonnees/leden RTAP kunnen tot 1 juli 2018 nog inloggen en de content van Tax Assurance raadplegen. Daarna is deze website niet meer bereikbaar.

Register en kenniscentrum voor de Tax Assurance Provider

GADVERDAMME ... ADVISEURS!

Eelco van der Enden Door Eelco van der Enden 17 december 2013 Dit artikel delen

Onlangs vond er een vermakelijke discussie plaats op het web. Professor Marcel Pheijffer van Nyenrode twijfelde zo ongeveer aan de integriteit van de Big 4 daar waar het gaat over ‘integrated reporting’. Het zou niets meer en minder zijn dan een middel tot het genereren van extra omzet, om vervolgens zijn ongenoegen uit te spreken over het feit dat zoveel hoogleraren accountancy verbonden zijn aan diezelfde Big 4. Hierdoor zou de wetenschappelijke onafhankelijkheid onder druk komen te staan. Het valt Marcel te prijzen dat hij de discussie opstart (en aandurft). Het is naar mijn mening immers een buitengewoon belangwekkende discussie, die, zo moet mij van het hart, wel ongelofelijk Nederlands is. Hij ligt in het verlengde van de Nederlandse aversie tegen ‘groot verdienende adviseurs’. Het lijkt wel of geld verdienen als adviseur (of anderszins)  in Nederland gezien wordt als ‘iets vies’. Iedereen gelijk, iedereen hetzelfde, leve het maaiveld.

Zo las ik dat seniore managers van financiële instellingen in kranten fulmineren dat nieuwe richtlijnen rondom risicomanagement en -beheersing slechts gemaakt lijken te zijn om dure juristen en consultants te dienen. Alsof deze instellingen de oude regels van good governance wel zouden hebben nageleefd! Nee, deze vraag stelt men zichzelf niet. De accountant en adviseur zijn profiteurs van (ten onrechte?) onder vuur liggende financiële instellingen.

Onlangs had ik een bespreking met iemand van een bank. Het ging over fiscale beheersing. Ik kon mij niet aan de gedachte onttrekken dat wij een totaal ander beeld hadden van het begrip ‘in control’. Dat kan. Maar het verwijt dat ik kreeg was dat discussies rondom tax controls alleen maar gevoerd werd door de Big 4 om ‘er aan te verdienen’. Alsof financiële instellingen zelf charitatieve instituten zijn! De hypocrisie van dit alles is stuitend.  Natuurlijk willen adviseurs geld verdienen. Nou en? Dat willen de bedrijven waar we voor werken immers ook.

Het gebrek aan het erkennen van het verschil in ‘kwaliteit’ en de ‘prijs die daar aan hangt’ begint het hele fiscale discours op een onaangename manier te beheersen. De Belastingdienst wil geen uitspraak doen over de kwaliteit van het werk van derden rondom controls. Dat wil zeggen, uitvoering geven aan het begrip metatoezicht. Hier wordt de gekunstelde verklaring voor gegeven dat ‘ieder bedrijf anders is’. Iedereen die iets van bedrijfskunde weet, weet dat de meeste bedrijven vanuit dezelfde standaarden worden aangestuurd. Of bestaan COSO en de Code Tabaksblat niet? Neen, ik denk dat het probleem is dat men geen waardeoordeel wil geven aan de activiteiten van bepaalde adviseurs, consultants of accountants. Het maaiveld moet gelijk blijven. Als iemand ‘aantoonbaar’ beter werk levert dan een ander dan moet dat onder metatoezicht consequenties krijgen. Dit vermijd je door te zeggen dat je bedrijven en dus adviseurs niet kunt vergelijken daar ‘alle bedrijven anders zijn’. Vaarwel gelijkheidsbeginsel …. zou men zich dat wel beseffen? En dat om iedereen ‘gelijk’ te kunnen blijven behandelen. Hoe ironisch...

Alsof ieder idee van een Big 4, iedere professor verbonden aan een Big 4 een knecht zou zijn van het grootkapitaal en daarmee zijn of haar wetenschappelijke onafhankelijkheid zou hebben verloren. Veel wetenschappelijke instituten kunnen niet zonder ondersteuning vanuit de private sector. Moet er dan sprake zijn van ‘one way traffic’? Big 4 geven geld maar mogen de kennis niet in huis halen en ‘de naam’ van de betreffende professor vermarketen? 

Ga ook eens kijken naar het aantal fiscale professoren met een achtergrond bij de Belastingdienst of het enorme aantal promovendi dat bij de Belastingdienst werkt. Kennelijk bieden zij faciliteiten die andere werkgevers niet bieden. ‘Loon in tijd’. De Belastingdienst als couveuse en broedmachine voor de onafhankelijke ‘fiscale wetenschap’. If so, nou en!
Zo’n klein land, zo kleinzielig en afgunstig als het gaat om geld verdienen of succes. Duurt de crisis in Nederland daarom zo lang?

Mooi stuk Eelco. Goed om de discussie - over integrated reporting en hoogleraren - weer verder te brengen.

Nee, er is niets mis met commercie en geld verdienen mag. Ook veel geld.

Als de verhalen waarmee dat gebeurd maar degelijk, onderbouwd en geloofwaardig zijn. Daar ging mijn blog zo ongeveer over!
Marcel Pheijffer op 19 december 2013 om 22:43u

Reageer

Blog Archief

Volg Tax Assurance

Ontvang de nieuwsbrief

Tax Assurance

is een initiatief van
Stichting RTAP en Domus Editoria