Ik ben geregistreerd Tax Assurance Provider en heb toegangcodes

Beste bezoeker,
Deze site wordt niet meer geactualiseerd. Abonnees/leden RTAP kunnen tot 1 juli 2018 nog inloggen en de content van Tax Assurance raadplegen. Daarna is deze website niet meer bereikbaar.

Register en kenniscentrum voor de Tax Assurance Provider

Gangnam Style

Eelco van der Enden Door Eelco van der Enden 29 november 2012 Dit artikel delen

Gisteren, 22 november 2012, woonde ik een bijeenkomst van European Business Initiative on Taxation in Brussel bij. Ik was daar uitgenodigd om samen met vertegenwoordigers van de OECD en de EU in gesprek te gaan met ‘het grote bedrijfsleven’ over ontwikkelingen op regulerend fiscaal gebied binnen de Europese Unie.

Een bont internationaal gezelschap waarbij mij wederom opviel dat in onze beroepsgroep vrouwen zwaar ondervertegenwoordigd zijn. Van de ongeveer 20 aanwezigen waren er slechts 2 dames. Die kwamen allebei toevalligerwijs ook nog eens uit München. Waarom zou dat toch zo zijn? Een wat natuurlijkere spreiding over de seksen lijkt mij geen overbodige luxe. Is niet aangetoond dat ‘gemengde teams’ tot betere resultaten komen dan ‘ééndimensionaal’? Zeker bij de onderwerpen die de vertegenwoordiger van de OECD en ondergetekende toebedeeld hadden gekregen: de relatie tussen fiscale autoriteiten en bedrijfsleven in de EU.

Leidmotief was het concept van de ‘co-operative compliance’ , ook wel bekend als ‘enhanced relationship’. Persoonlijk denk ik dat enkelvoudige masculiene verhoudingen sneller leiden tot Bokito-gedrag en polarisatie, dan als er ook feminiene elementen worden toegevoegd. In normaal Nederlands: ik denk dat relaties tussen Belastingdienst en bedrijven beter zijn als de teams over en weer ‘gemengd’ zijn. Ik heb hier geen enkel bewijs voor maar het is opvallend dat mannen hun gedrag aanpassen als er vrouwen aanwezig zijn. Het wordt wat minder ‘hanerig’ en ‘grof’. Wellicht een idee voor horizontaal toezicht. Belastingdienst en bedrijfsleven kunnen slechts een convenant sluiten als de helft van het behandelteam en de fiscale functie van het bedrijf vrouw is. Ook het rendement van gemengde teams ten opzichte van niet-gemengde teams moet meetbaar kunnen zijn. En is dat niet wat de commissie-Stevens wil: meten wat de effecten van HZT zijn?

Over gedrag gesproken. Twee weken gelden belde een Zuid-Koreaanse dame mij met het verzoek om assistentie bij het managen van een ‘sort of’ horizontaal toezicht arrangement tussen de Zuid-Koreaanse Belastingdienst en een onderneming. Drie jaar geleden hadden wij immers nauw contact met de Koreanen over nieuwe fiscale handhavingsmodellen. Nu stelde mijn collega dat het concept niet goed werkt daar het niet in de (fiscale) Koreaanse cultuur zit om toe te geven dat je een fout hebt gemaakt. Dat maakt het concept ‘transparant en betrouwbaar’ best wel lastig. Culturele verschillen zijn een nog steeds onderschat fenomeen in het managen van internationale fiscale posities. Maar ik ken legio Nederlandse fiscalisten die ook problemen hebben met het toegeven van fouten. Adviseurs, bedrijfsfiscalisten, accountants en ambtenaren. ‘Als ik dit toegeef...dan lijkt het misschien dat ik ..’. Zouden mannen en vrouwen hier ook anders mee om gaan?

Reageer

Blog Archief

Volg Tax Assurance

Ontvang de nieuwsbrief

Tax Assurance

is een initiatief van
Stichting RTAP en Domus Editoria