Ik ben geregistreerd Tax Assurance Provider en heb toegangcodes

Beste bezoeker,
Deze site wordt niet meer geactualiseerd. Abonnees/leden RTAP kunnen tot 1 juli 2018 nog inloggen en de content van Tax Assurance raadplegen. Daarna is deze website niet meer bereikbaar.

Register en kenniscentrum voor de Tax Assurance Provider

Haktechnisch overleg

Eelco van der Enden Door Eelco van der Enden 9 februari 2017 Dit artikel delen

“Ik wil het niet hebben over de Belastingdienst, horizontaal toezicht. Daar wordt iedereen toch al mee doodgegooid. En ook niet over Blockchain. Als je het woord ‘Blockchain’ niet elke drie zinnen gebruikt, ben je niet meer sexy. Ik wil het ook niet hebben over  ‘master files’ en ‘audit of tax’. Ik kan die begrippen niet meer horen. Data extraction is ook zoiets. Of compliance, of TCF, public country-by-country-reporting en ‘in the cloud’”. Zo begon de voorzitter van ons vaktechnisch overleg dat wij begin deze week hadden. Het vaktechnisch overleg dat wekelijks wordt gehouden en waar met name jonge blozende (in mijn ogen) jongens en meisjes gewapend met wetboek, Vakstudie en WFR enigszins onzeker naar binnen schuiven. Onzeker omdat het vaktechnisch overleg plaatsvindt in een soort onaangename hak-cultuur. Een constante elkaar vliegen afvangende kakofonie van opgeblazen egos die allemaal willen laten zien hoe slim ze zijn. Een grote BNB- en wetsartikelenbrei werd wekelijks over ons uitgestort. Inderdaad…. ‘werd’.

Sinds een paar maanden is er langzamerhand een subtiele wijziging in de vergadering merkbaar. Er worden onderwerpen besproken waar vroeger geen aandacht voor was. Technology, reporting, monitoring & testing, operationele fiscale bedrijfsvoering enzovoorts. Waren zes maanden gelden er nog twee à drie mensen die deze onderwerpen aanbrachten, nu zijn dat er ongeveer twintig. Op een gemiddeld aantal van veertig mensen. Tax assurance-onderwerpen zijn dus hot. Waarom? Omdat de vraag in de markt aan het veranderen is. En die vraag verandert door nieuwe wetgeving rondom ‘tax controls’ (met name in het buitenland) en het feit dat ‘tax structuring’ kennelijk minder hip is geworden. De informatie behoefte van de collega’s is dus ook veranderd. Maar niet alleen dat. Jonge collega’s zien ruimere carrièremogelijkheden buiten de traditionele fiscale advisering. Helaas is niet iedereen daar even gelukkig mee.

En dat is best wel begrijpelijk natuurlijk. Er worden te veel onderwerpen in het vaktechnisch overleg behandeld waar niet iedereen even veel gevoel bij heeft. De wereld is veranderd en bestaande instituten als het vaktechnisch overleg dienen dienovereenkomstig mee te veranderen. Ook als niet iedereen dat leuk vindt. Het primaat dat alleen lag (ligt?) bij het juridische verschuift mede naar onderwerpen die te maken hebben met fiscale bedrijfsvoering. Zoals de Franse presidentskandidaat Marcon zei tegen zijn toehoorders: ‘Frankrijk is te veel gehecht aan hoe het is. Ambtenaren houden vast aan wat ze nu hebben. Maar straatlantaarnaanstekers en koetsiers zijn er nu ook niet meer’. Een waarheid als een koe.

Hoe nu verder met het wekelijkse vaktechnisch overleg? Ik heb een ‘wild’ voorstel gedaan. Knip het op. Organiseer een vaktechnisch overleg voor ‘Wetgeving & Jurisprudentie’ en een vaktechnisch overleg voor ‘Fiscale Bedrijfsvoering & IT’. Dan krijg je ook meteen een natuurlijke selectie in je medewerkers. Die met affiniteit voor het juridische en die met affiniteit voor ‘de rest’. Het is lastig te excelleren in beide. En dan nu nog de cultuur van het vaktechnisch overleg veranderen!

Reageer

Blog Archief

Volg Tax Assurance

Ontvang de nieuwsbrief

Tax Assurance

is een initiatief van
Stichting RTAP en Domus Editoria