Ik ben geregistreerd Tax Assurance Provider en heb toegangcodes

Beste bezoeker,
Deze site wordt niet meer geactualiseerd. Abonnees/leden RTAP kunnen tot 1 juli 2018 nog inloggen en de content van Tax Assurance raadplegen. Daarna is deze website niet meer bereikbaar.

Register en kenniscentrum voor de Tax Assurance Provider

Klaargestoomd voor een wereld die niet meer bestaat

Eelco van der Enden Door Eelco van der Enden 14 februari 2013 Dit artikel delen

Terwijl de wereld van fiscale beroepsbeoefenaars in een ongekend tempo verandert, zien onze universiteiten er geen brood in om fiscale studenten voor te bereiden op de nieuwe realiteit. De behoefte aan fiscale structuren neemt af en de vraag naar transparantie over de fiscale keten neemt toe. Bovendien speelt fiscale ethiek maatschappelijk een steeds belangrijkere rol. Dan volstaat alleen het opdoen van juridische kennis niet. Toch worden nog steeds bakken fiscalisten klaargestoomd voor een wereld die langzaamaan niet meer bestaat.

De traditionele belastingadviseur hield zich decennialang bezig met het invullen van de aangifte, het geven van belastingadvies en het meedenken over fiscale structuren. Van de andere kant beoordeelde de belastingdienstmedewerker de aangifte op de juiste wettelijke grondslag. Adviseur en inspecteur moesten hiervoor vooral over een gedegen kennis van de fiscale wet beschikken. Het fiscale spel was voor een kleine incrowd van techneuten. Maar tegenwoordig heeft een fiscalist meer bagage nodig.

De tendens is dat publiek, politiek en Belastingdienst meer openheid eisen van belastingplichtigen. Fiscale ethiek speelt een steeds belangrijkere maatschappelijke rol. Een goed voorbeeld is de recente motie-Klaver waarin de regering wordt opgeroepen ‘belastingontwijking’ via Nederland te bestrijden. De trend lijkt gezet. Simpelweg opereren binnen de kaders van de wet is onvoldoende. Verder moet je kunnen laten zien dat je je fiscale processen op orde hebt en je aangifte klopt. Meer een vorm van ‘zelfcontrole’ dan afwachten tot je ‘gecontroleerd’ wordt. Is de naleving van fiscale regels niet immers een ‘burgerplicht’? In Nederland kennen we het horizontale toezicht als exponent hiervan.

De behoefte aan fiscale structuren neemt af en de vraag naar transparante verantwoordingsrapportages over de gehele fiscale keten neemt toe. Hoe plaatsen we fiscaliteit in de waardeketen van de onderneming? Daarbij volstaat juridische kennis niet. Het vraagt om een fiscaal adviseur die niet alleen diepgaande kennis heeft van de wet, maar ook bedrijfskundig onderlegd is en bovendien in staat is om de maatschappelijke impact van een advies in te kunnen schatten. Een vergelijking laat zich maken tussen de ‘klassieke’ studie economie en haar jongere neef bedrijfskunde.

Ons universitair fiscaal onderwijs heeft zich hierop feitelijk niet aangepast. De focus ligt op een goede kennis van de wet, maar alleen een opleiding die zich rekenschap geeft van de nieuwe realiteit heeft bestaansrecht. Het kan niet zo zijn dat fiscalisten deze kennis pas opdoen bij hun werkgever. Als we serieus willen dat de fiscalist van de toekomst verder durft te kijken dan de letter van de wet, dan moeten we beginnen bij het leveren van passend onderwijs. Het is tijd dat de universiteiten de handen ineen slaan en invulling gaan geven aan een opleiding fiscale bedrijfskunde. Met alles laten zo als het is, dienen zij niemand. De samenleving, het bedrijfsleven noch de Belastingdienst. En al helemaal niet de nieuwe generatie fiscalisten, klaargestoomd voor een wereld die niet meer bestaat.

Beste Eelco,

Interessant artikel. Ik ben het slechts ten dele met je eens. Het fundament van ons vak zal altijd liggen in een uitmuntende kennis van wet- en regelgeving. Daarna kun je pas interpreteren en processen. ik ben het wel met je eens dat in de opleiding een vak Fiscale Ethiek zou moeten bestaan. Het is al wat langer geleden, maar ik meen dat in de opleiding fiscale (bedrijfs) economie in Rotterdam daar (25 jaar geleden) wel aandacht aan werd besteed. Of dat moet leiden tot een opleiding Fiscale Bedrijfskunde waag ik te betwijfelen. ik heb geen behoefte aan lieden die hoogover proberen mee te praten. Kortom meer aandacht in bestaande universitaire opleidingen voor fiscale ethiek en post-doctoraal (bestaatd dat nog?) specialiseren (als daar al behoefte aan is).

Met vriendelijke groeten,

Maarten Boudesteijn
Maarten Boudesteijn op 14 februari 2013 om 11:55u
Hallo Maarten,

Ik denk dat data extracties,analyses en organisatiekunde voor het managen van de fiscale functie binnen organisaties minsten zo belangrijk zijn als een gedegen kennis van wet- en regelgeving. Is de uitmuntende kenner van wet- en regelgeving wel degene die de wereldwijde fiscale functie kan bewaken? Ik denk dat het antwoord op die vraag helemaal afhangt van de inrichting van de fiscale functie en de rol die de CFO (of CEO) Tax toedicht. Ik denk dat een oorzaak voor veel 'issues' is, het niet aangesloten zijn bij de business en de te eenzijdig juridische benadering van fiscale afdelingen waardoor discussies over data en systemen altijd ex post gevoerd worden (after the event). Maar goed, van bedrijf tot bedrijf kan dat verschillen.

Beste groet,

eelco

eelco op 11 maart 2013 om 15:48u

Reageer

Blog Archief

Volg Tax Assurance

Ontvang de nieuwsbrief

Tax Assurance

is een initiatief van
Stichting RTAP en Domus Editoria