Ik ben geregistreerd Tax Assurance Provider en heb toegangcodes

Beste bezoeker,
Deze site wordt niet meer geactualiseerd. Abonnees/leden RTAP kunnen tot 1 juli 2018 nog inloggen en de content van Tax Assurance raadplegen. Daarna is deze website niet meer bereikbaar.

Register en kenniscentrum voor de Tax Assurance Provider

‘Klein’ denken…

Edwin van Loon Door Edwin van Loon 3 juli 2013 Dit artikel delen

Inmiddels alweer bijna tien (10) jaar ga ik er prat op dat ik een ‘btw-er’ ben. Vraag me niet waarom, ik denk dat het gewoon een gevoel is en iets dat bij me hoort. Jaren geleden, dat wil zeggen, in de jaren voordat ik het pad van de btw insloeg was ik werkzaam in de accountancy. Over ‘accountancy’ is enorm veel te doen geweest, gezegd en geschreven de laatste jaren, dus verwacht van mij daarover alstublieft geen nieuwe inzichten of uitspraken. Ik hoop gewoon dat ‘het’ allemaal (weer) goed komt. 

‘Beroepsdeformatie’

Dat het goed komt, is ook iets waar familie en vrienden bij mij nog wel eens aan twijfelen. Wat is het geval? Ik heb soms enige moeite mijn hobby van mijn werk te scheiden.

Een voorbeeldje

Ik heb de voor sommigen waarschijnlijk wat ‘vreemde’ gewoonte om altijd alles na te rekenen. Waar dit vandaan komt? Geen idee, het heeft vermoedelijk iets met mijn opvoeding te maken. Zo herinner ik me nog goed dat mijn ouders tijdens langere autoritten met ons (ik heb nog twee jongere broers), spelletjes verzonnen om de verveling te verdrijven en de rust achter in de auto te bewaren.

U kent dit soort spelletjes vast ook wel: ‘ik zie ik zie wat jij niet ziet’, ‘raad een lied’ en zo voorts. Hierbij was mijn moeder altijd meer van de ‘softere spelletjes’ en mijn vader van de ‘cijfers en letter’ spelletjes. Vijfendertig jaar na dato doen mijn vrouw en ik nog steeds precies hetzelfde met onze kinderen.

De behoefte om alles na te rekenen leidt er onder meer óók toe, dat ik altijd kassabonnen nareken en sinds een jaar of tien probeer te beoordelen hoeveel btw er volgens de kassabon in een artikel zit …. U denkt nu vast: hij is niet goed snik. Ik begrijp uw reactie volkomen en geef u met alle liefde gelijk. Mijn hoop vestig ik maar op de kans dat u het met me eens bent dat schrijven ‘psychotherapeutische’, positieve uitwerkingen op mensen kan hebben.

De wet van de kleine getallen (de kleintjes)

Van mijn ‘drang’ tot narekenen kwam het volgende. Kijkt u eens mee naar de volgende ‘denkbeeldige product A’ prijsopstelling alstublieft. Voor de goede orde: ik ga er van uit dat het omzetbelasting tarief zes (6) procent bedraagt op product A.

Product –winkel combinatie:

Winkelprijs in EUR

Omzetbelasting
(tarief 6%)

Netto (ex BTW) prijs in EUR

A – winkel A

0,98

0,06 (1)

0,92

A – winkel B

0,97

0,05 (2)

0,92

(1) 6/106*98 = 5,54716 ofwel afgerond 6 cent

(2) 6/106*97 = 5,47056 ofwel afgerond 5 cent

Als we uitgaan van een bruto prijs van EUR 0,98, dan bedraagt het btw bedrag daarvan 6/106*0,98 ofwel (rekenkundig afgerond) EUR 0,06. Gaan we uit van een bruto prijs van EUR 0,97, dan bedraagt het btw bedrag (rekenkundig afgerond) EUR 0,05. In beide gevallen levert dit product, de verkoper EUR 0,92 op. Nu ‘andersom geredeneerd’:

Product –winkel combinatie:

Netto (ex BTW) prijs in EUR

Omzetbelasting (tarief 6%)

Winkelprijs

 in EUR

A – winkel A

0,92

0,06

0,98

A – winkel B

0,91

0,05

0,96

Ziet u wat ik bedoel? Rekenkundige afronding van netto naar bruto levert een andere uitkomst op dan van rekenkundige afrondingen van bruto naar netto... Als rekenkundige afronding ook verlangt dat we van zowel de netto als de bruto kant mogen redeneren, dan zou een winkelprijs van EUR 0,97 nooit bestaan.

Conclusie

Het gaat er mij niet om wie er gelijk heeft. Er zijn genoeg oplossingen te bedenken. Echter, waar het mij om gaat is dat (Tax) Assurance Providers zich realiseren wat de impact kan zijn van de ‘wet van de kleine getallen’ bij het inschatten van de risico’s en kansen bij de uitoefening van hun (dagelijkse?) werk. Dus: stel vast hoe het precies bij uw klanten zit, en durf klein te denken...

Reageer

Blog Archief

Volg Tax Assurance

Ontvang de nieuwsbrief

Tax Assurance

is een initiatief van
Stichting RTAP en Domus Editoria