Ik ben geregistreerd Tax Assurance Provider en heb toegangcodes

Beste bezoeker,
Deze site wordt niet meer geactualiseerd. Abonnees/leden RTAP kunnen tot 1 juli 2018 nog inloggen en de content van Tax Assurance raadplegen. Daarna is deze website niet meer bereikbaar.

Register en kenniscentrum voor de Tax Assurance Provider

Michael Cohennen: (michael cohent, heeft gemichaelcohend)

Eelco van der Enden Door Eelco van der Enden 25 augustus 2016 Dit artikel delen

1. Met opzet feiten ontkennen die onwelgevallig zijn. Synoniem: jokken, politiek handig.

Sommige mensen zijn gezegend met het vermogen de grootste problemen gewoon te ontkennen. Wij zagen dat laatst met de advocaat van Trump, ene Michael Cohen. Hij werd door CNN-anchor Brianna Keiler op redelijke toon gevraagd wat hij van de achterstand van Trump vond in dalende peilingen. Cohen’s antwoord: ‘Says who?’. ‘Ehhh… nou… de peilingen’. Lange stilte…‘Welke peilingen’. ‘Ehh… nou alle peilingen’. ‘Says who?’. ‘Ik heb uw vraag beantwoord… alle peilingen’. Vervolgens beschuldigt Cohen Keiler ervan dit soort vragen nooit te stellen aan het Clinton-kamp en negeert haar daarna volkomen.

Over het Engelse voorstel om steun bij belastingontwijking te beboeten stond in een redactioneel commentaar van Het Financieele Dagblad het volgende. In Nederland is het probleem van taxplanning minder groot. De Britse financiële sector is veel groter en het volume aan belastingconstructies ligt daar veel hoger. Dat zeggen Nederlandse fiscalisten. Bedoelen ze relatief of absoluut? Wat een Michael Cohen!

Dat zijn vast dezelfde fiscalisten die zeiden dat:

  • de Moeder-dochterrichtlijn niet aangepast zou worden;
  • onze patentbox ‘rock solid’ is;
  • public country-by-country reporting er nooit gaat komen;
  • BEPS niet omarmd zal worden door de EU;
  • het Nederlandse rulingsysteem onaantastbaar is (‘er worden nooit contra legem-afspraken gemaakt!);
  • we in Nederland eigenlijk al jaren op horizontale wijze met elkaar omgaan en er dus bedrijfsmatig bij ondernemingen en Belastingdienst niets gewijzigd hoeft te worden.

Het is van een haast groteske naïviteit te denken dat de Nederlandse belastingadvieswereld niets gaat merken van de Engelse dadendrang. Ondanks de Brexit worden Engelse ontwikkelingen door Brussel op de voet gevolgd. Nederland ís een spil in de internationale tax planning scene. Het buitenland zal daar waar zij het Nederlandse fiscale bestel kunnen marginaliseren dat niet nalaten. Als dat kan via het aan banden leggen van fiscale dienstverleners, dan gaat dat gewoon gebeuren. Het geeft aan hoe fel de maatschappelijke en politieke storm is die over de fiscale sector raast. Het grote gevaar dat de fiscale adviessector thans bedreigt: politieke en maatschappelijke marginalisering. Dat ontkennen door te wijzen naar ‘lagere volumes in Nederland’ is Michael Cohennen.

Er verlaten ervaren rotten en jonge talenten de Belastingdienst. En nu men daar ook nog een ‘oprotpremie’ voor krijgt lijkt het hek van de dam. Veel meer mensen willen gebruikmaken van de regeling dan gedacht. Iedereen die op dagelijkse basis te maken heeft met de Belastingdienst hoort over de ‘disconnectie’ tussen management en werkvloer. En wat is het antwoord van de staatsecretaris? Welk probleem? We zijn juist geweldig bezig met een inhaalslag op automatiseringsgebied. Bovendien vloeien de mensen gefaseerd uit. En het aantal verticale controles zegt ook niets. De kernvraag is natuurlijk: waarom willen er zo veel mensen weg? Waarom is niet geluisterd naar de vakbonden? Automatisering lost geen strategische problemen op. Het ondersteunt een oplossing maar is zelf nooit dé oplossing. Onze staatsecretaris Wiebes weet dat en is gewoon aan het Michael Cohennen. Een politiek woordvoerder die ik ken noemt dat ‘politiek handig’.

Reageer

Blog Archief

Volg Tax Assurance

Ontvang de nieuwsbrief

Tax Assurance

is een initiatief van
Stichting RTAP en Domus Editoria