Ik ben geregistreerd Tax Assurance Provider en heb toegangcodes

Beste bezoeker,
Deze site wordt niet meer geactualiseerd. Abonnees/leden RTAP kunnen tot 1 juli 2018 nog inloggen en de content van Tax Assurance raadplegen. Daarna is deze website niet meer bereikbaar.

Register en kenniscentrum voor de Tax Assurance Provider

Tax is a battlefield

Eelco van der Enden Door Eelco van der Enden 3 juni 2015 Dit artikel delen

Daar moest ik vanmorgen op het vliegveld aan denken toen ik de kop van De Tijd las (red: Vlaamse zakenkrant). België heeft Luxemburg op de zwarte lijst gezet. Dat betekent dat transacties van meer dan € 100.000 met Luxemburg separaat aan de Belgische belastingdienst moeten worden gemeld. Dat was een paar dagen nadat de TAXE-commissie naar Den Haag was gekomen om daar van een ‘ad random’ opgetrommeld groepje mensen van verschillend pluimage te horen wat zij van het Nederlandse fiscale stelsel vinden. Ook was er tussen TAXE en enkele Kamerleden een discussie. Helemaal lekker liep het niet. Liberaal Neppérus was de kop van jut. Haar betoog dat doorstroomvenootschappen als lelijke eendjes zijn die zich kunnen ontwikkelen tot mooie zwanen werd met hoon ontvangen. Echt tactisch handig kan ik het ook niet noemen om trustactiviteiten als een soort startersfaciliteit af te schilderen. Misschien dat haar loyaliteit aan de Belastingdienst (ze was er werkzaam, laatste functie: lid management-team 1976-2004) haar parten speelde. De Nederlandse Kamerleden gingen ondertussen vrolijk met elkaar in de clinch en enkele ervaren Europarlementariërs maakten daar handig gebruik van. Het sentiment in Brussel is anti-Nederland. Hoe ga je daar mee om als verantwoordelijke bewindspersonen? Dat is buitengewoon lastig geworden, om meerdere redenen.

Ten eerste is men veel te laat begonnen met het bedenken van een ‘goodwill-strategie’. In het begin werd de boot vooral afgehouden en werd Brusselse dadendrang niet helemaal serieus genomen. Vragen over het Nederlandse rulingbeleid en doorstroomvennootschappen werden met fiscaaltechnische argumenten gecounterd. Als politici ergens allergisch voor zijn is het betweterig, paternalistisch gedrag van (financieel, accounting-technisch en fiscaal) adviseurs. In plaats van een beetje meebuigen en links en rechts wat toegevingen doen werd de lijn gekozen dat ‘alles wettelijk mag, het Nederlandse rulingbeleid superieur is en andere landen er dezelfde fiscale praktijken op na houden’. Overigens bliezen de meeste belastingadviseurs exact hetzelfde deuntje mee. Een politiek maatschappelijk probleem counteren met technische middelen….de typische valkuil van de specialist.

Ten tweede zit de Nederlandse politiek niet op één lijn. Vanuit de oppositie is dat te begrijpen. Maar binnen de coalitie is dat lastiger. VVD wil zaken het liefste zo laten als ze zijn, wellicht met een kleine aanpassing om de grootste uitwassen te voorkomen. PvdA staat meer een hervormingsagenda voor. Die lijn wordt scherper doorgetrokken in het Europees parlement. En gezien het belang van het onderwerp en de ideologische tegenstellingen begrijpelijk.

Ten derde is daar het onvermogen om deze discussie in een breder fiscaal kader te plaatsen. Vermeend en Van der Ploeg schreven er onlangs in De Telegraaf over: “We moeten niet akkoord gaan met Brusselse voorstellen daar die slecht zijn voor de Nederlandse economie en kleine landen benadelen. We zouden onze vennootschapsbelasting drastisch moeten hervormen zodat die effectiever wordt en de Brusselse toets der kritiek zou kunnen doorstaan.” Ik denk dat daar geen speld tussen te krijgen is, maar dat het helaas niet gaat gebeuren. Het is thans een politiek onhaalbare kaart om een majeure wijziging door te voeren. Dat wordt dus wachten tot na de eerstvolgende verkiezingen en dan maar hopen dat een nieuw regeerakkoord spijkerharde afspraken opneemt rondom noodzakelijke belastinghervormingen.

Ik wens de hoofdrolspelers veel wijsheid en diplomatieke inspiratie toe. En niet te veel vaktechniek alsjeblieft. De meningen zijn al gevormd en de posities al ingenomen. Er wordt nu een ander spel gespeeld. 

Reageer

Blog Archief

Volg Tax Assurance

Ontvang de nieuwsbrief

Tax Assurance

is een initiatief van
Stichting RTAP en Domus Editoria