Ik ben geregistreerd Tax Assurance Provider en heb toegangcodes

Beste bezoeker,
Deze site wordt niet meer geactualiseerd. Abonnees/leden RTAP kunnen tot 1 juli 2018 nog inloggen en de content van Tax Assurance raadplegen. Daarna is deze website niet meer bereikbaar.

Register en kenniscentrum voor de Tax Assurance Provider

Technologie

Eelco van der Enden Door Eelco van der Enden 2 juli 2015 Dit artikel delen

Als er één onderwerp is dat de agenda van fiscaal verantwoordelijken de komende jaren gaat beheersen is het wel technologie. Inderdaad, U leest het goed. Fiscaal verantwoordelijken en niet (per se) fiscalisten. Dat komt omdat steeds meer niet-fiscalisten eindverantwoordelijk worden voor fiscale afdelingen binnen ondernemingen. Een reden daarvoor is dat technologie een steeds grotere rol gaat spelen binnen de fiscale functie. Iets waar de traditionele academische fiscalist (nog) niet echt goed in thuis is. Of het nu een adviseur is of bedrijfsfiscalist. ‘Heb je daar een tool voor?’ is een veel gehoorde vraag. Meestal betreft het op te lossen probleem dan:

  • iets waarbij data getrokken, geanalyseerd en gerapporteerd moeten worden voor de jaarrekening;
  • compliance wereldwijd gevolgd kan worden;
  • transfer pricing en btw in de ruimste zin des woords;
  • het monitoren van de expat-troepenbewegingen.


Het is soms opmerkelijk te zien met welk een naïviteit technologie wordt gezien als de verlosser van al het kwaad. Technologie zelf kan helemaal niets. Het is ondersteunend aan een helder ingeregeld en goed beschreven proces binnen een duidelijke hiërarchie. Daarvoor zal dus eerst de organisatiestructuur duidelijk moeten zijn. En daarvoor nog het bereik van de fiscale functie, ook wel bekend als de fiscale strategie.

Hier lopen we vaak tegen problemen aan. Het helder definiëren van je strategie en processen gaat ongetwijfeld leiden tot discussies over hiërarchie en taken (scope). Neem daar nog bij dat het ‘in splendid isolation’ inrichten van een platform voor tax weinig zinvol is en de kosten van (fiscale) implementatie van technologie (ERP, workflow management, dataextractie etc.) van een omvang zijn die de gemiddelde fiscalist niet gewend is. Dit alles roept weer vragen op over het huidige functioneren van de fiscale afdeling. En die discussie durven aangaan vraagt moed.

Plak daar dan nog eens een troep belastingadviseurs tegenaan die ook niet geschoold is in deze materie maar nog steeds overtuigd is dat ‘content’ (vaktechniek) het grootse goed is. We zien dan binnen de advisering rondom technologie een onderschatting van het belang van andere vakdisciplines, en de kosten daarvan, hoewel die in de nieuwe fiscale realiteit minstens zo belangrijk zijn. Technologie levert vervolgens niet wat men ervan had verwacht en teleurstellingen kunnen niet uitblijven.

De fiscale technologiemarkt is nog opportunistisch en onvolwassen. Dat komt omdat er nog geen evenwicht is tussen technologie, content en proces. Dat heeft weer te maken met het relatieve isolement waarin fiscale afdelingen binnen bedrijven werken of door de P&L gedreven silo’s binnen advieskantoren (iedereen ontwikkelt zijn eigen ‘tooltje’ vanuit zijn eigen unit). Het klassieke ‘uurtje-factuurtje’ werkt niet bij ‘turn key tech projecten’. Maar ja, het is moeilijk afstand nemen van een meet-model dat je al 60-jaar kent…

En toch gaat dat veranderen. En stiekem weten we dat allemaal. In een tijd waar de roep om transparantie en compliance groter wordt, is technologie een onmisbaar middel om fiscaliteit te beheersen. Bedrijfsfiscalisten en adviseurs die succesvol willen gaan werken met technologie moeten wel hun organisatie en business model veranderen.

Reageer

Blog Archief

Volg Tax Assurance

Ontvang de nieuwsbrief

Tax Assurance

is een initiatief van
Stichting RTAP en Domus Editoria